maandag 18 mei 2009

Star trek: De grote knal

Star trek

Regisseur: JJ Abrams

Cast: Chris Pine, Zachary Quinto, Leonard Nimoy, Eric Bana, Simon Pegg, John Cho, Zoe Saldana.

Een jochie dat een joyride maakt in een ouderwetse convertible terwijl de politie hem achtervolgd met als achtergrond “Sabotage” van de Beastie boys maakt voor een zeer spannende introductie voor het leven van James T. Kirk. Al enige tijd is het hot om prequels te maken van goedlopende film series. Star trek is er ook zo een, maar waar zijn voorgangers serieuzer zijn, is het met Star trek juist het omgekeerde. Met de nieuwe Star trek gaan we terug naar het begin van de levens van James T. Kirk en Spock en krijgen we te zien wat hun drijfveren uit het verleden zijn. Het leuke van deze film is vooral het feit dat iedereen zo jong en onervaren zijn, en dat zorgt voor een goede balans tussen het serieuze Starfleet leven en de neiging om lol te hebben als jonge mensen. Hopelijk spreekt deze film dan ook nieuwe fans alsook de oude fans aan.

Leuk om te zien is dat de originele Spock, Leonard Nimoy, ook meedoet als Spock uit de toekomst. De film kijkt dus naar het verleden en ook de toekomst tegelijkertijd om zo goed mogelijk in te passen bij de voorgaande films. De film gaat voornamelijk over het ontstaan van de vriendschap tussen Kirk en Spock, maar natuurlijk wordt ook verteld hoe de crew van de Enterprise, zoals we die kennen uit de oudere Star trek films, bijmekaar is gekomen. Je zou denken dat er niet genoeg ruimte zou zijn in één film om alle personages goed tot hun recht te laten komen, maar bij deze film had ik deze indruk niet. Er is niet geprobeerd aandacht te besteden aan te veel dingen en daarom konden ze ook de hoofdlijnen goed uitdiepen. Onverwacht leuk was Eric Bana in de rol van de Romulaanse schurk die uit de toekomst kwam om het leven van Spock te beëindigen. Even onverwacht, maar wel minder nodig, was dat Wynona Ryder de rol vertolkte van de moeder van Spock. Misschien heeft ze last van de kredietcrisis? Maar dat mag de pret niet bederven. Naast veel actie is er ook romantiek en komedie en is de film geen moment zaai.

Ik vond het een goed geslaagde film met veel actie, een jonge geest, minder technobabble dan de oude Star trek films, een beter uitziende interieur voor de Enterprise dan voorheen en het doet me uitzien naar het vervolg die er hopelijk snel aan zal komen, want dit smaakt naar meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten