vrijdag 22 mei 2009

Rome in twee uur: Angels and demons


Rome in twee uur: Angels and demons

Regisseur: Ron Howard

Cast: Tom Hanks, Ewan McGregor en Ayelet Zurer.

Flitsend door het pittoreske landschap van Rome maakt het vervolg van The Da Vinci code reclame voor de nieuwe Lancia Delta. Mensen die al een bezoekje hebben gebracht aan Rome weten hoe mooi het is en hoe prachtig de kerken en kathedralen zijn. Toch heeft regisseur Ron Howard ervoor gekozen deze gebouwen van binnen en buiten te ontdoen van hun majestueuze uitstraling met de manier waarop ze belicht, en in beeld gebracht zijn. Angels en Demons gaat ook niet over de majesteit van het Rooms katholieke geloof, maar om de strijd tussen wetenschap en religie. Dat verklaard waarom de kathedralen vaak in de steigers staan of van binnen zo duister oogt.

In Angels and Demons ofwel, Het Bernini Mysterie, moet symboolexpert Robert Langdon samen met wetenschapper Vittoria Vetra de vier favoriete kardinalen bij de verkiezing van het nieuwe paus opsporen voordat ze gedood worden door de Illuminati, een geheime organisatie van wetenschappers die uit zijn op wraak. Daarnaast is er ook nog een bom die het Vaticaan en dus ook het Rooms katholieke geloof bedreigt. Hun zoektocht leidt ze langs een oude weg door Rome tot bij het gebouw waar de Illuminati altijd hun ontmoetingen hielden. Ze hopen zo de bom van antimaterie te vinden die door de Illuminati gestolen is van het wetenschappelijke organisatie CERN. De film is zeer spannend, maar gaat uiteindelijk niet om de actie scènes, maar om de oude strijd tussen de Rooms katholieke kerk en de wetenschap. In de film weten ze het zo te nuanceren dat de twee niet met elkaar in strijd hoeft te zijn, maar dat er problemen ontstaan wanneer er mensen zijn die het één tegenover het ander op willen stellen en sterker nog, het ander tegen wilt houden. Schrijven Dan Brown wijst vaak en snel op het verleden van het christendom en hoe het vroeger vermengd was met de dominante geloven uit de tijd van zijn ontstaan, maar laat na te reflecteren op het feit dat de wetenschap die we vandaag kennen zoals chemie en astronomie ook zijn ontstaan vond in de alchemie en astrologie. Ik vermoed hier toch enige partijdigheid.

Angels and Demons is veel beter gelukt als film dan zijn voorganger, The Da Vinci code. Ik herinner me destijds toen ik het boek las dat het geschreven is alsof het een film is. Wellicht heeft Dan Brown al over een film adaptatie gedroomd bij het schrijven ervan? Het is hem hoe dan ook gelukt, want Angels and Demons is spannend en heeft een verrassend en goed gelukte plotwending die het verhaal redt van een anders voorspelbaar eind.

Score 7/10

-Koolkritiek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten